Loading...
loading...

(VideO) Penduduk Gempar.. Azan Berkumandang dari Gereja-Gereja !Beredar sebuah video yang menayangkan azan berkumandang dari sejumlah gereja di Switzerland. Video ini menggambarkan bagaimana masyarakat Switzerland terkejut dengan azan yang berkumandang dari rumah ibadah Kristen di sana.

Video ini dibuat oleh seorang warga Swiss, Johannes Gees, pada 2007 lalu. Pada mukadimah video diterangkannya bahwa panggilan untuk salat atau adzan adalah instalasi suara untuk sejumlah kota dan sebuah pegunungan di Swiss.

Suara azan ini “booming” dan menjadi pusat perhatian masyarakat, karena suara itu adalah rekaman muazin yang mengumandangkan azan dengan megaphones yang direkam mp3 player. Kemudian suara itu direkam dan diberi waktu dan baterai. Rekaman itu selalu menyala dan mengumandangkan azan dengan pengeras suara, karena diberi batrai.

Rekaman muazin diambil dari seorang muazin sebuah masjid di Makkah al-Mukaramah. Pengeras suara dan alat pemutas azan ini dipersiapkan secara rahasia dan kemudian dipasang di menara-menara gereja di Swiss.
Pada bagian awal video tampak proses pembuatan alat pengumandang azan yang terdiri dari pengeras suara yang dipadukan dengan mp3 player. Pembuatan alat ini dilakukan pada 18 juni 2007. Persiapan dilakukan di kota terbesar di Swiss, yaitu Zurich.Sebulan kemudian alat – alat itu dipasang di menara – menara gereja. Alat digantung dengan kawat. Pada saat waktu zhuhur tiba, alat itu mengumandangkan azan. Semua masyarakat di Switzerland mendengarkan kumandang azan itu.


Terima Kasih Kerana Membaca Dan Mohon Share Jika Bermanfaat
Dikongsikan Semula Oleh : jamgetah.com
Artikel di dalam blog ini hanyalah perkongsian dari pelbagai website dan blog yang bertujuan untuk berkongsi maklumat dengan masyarakat umum. Sekiranya perkongsian artikel yang dipaparkan disalah ertikan, kami tidak akan bertanggungjawab. Terima Kasih